Gezond en Fit

De eerste stap naar een gezonder leven

Dat we gezond moeten leven weten we allemaal. Maar wat is nu eigenlijk gezond? Hoe zit het met goed of slecht eten? Hoeveel sporten is verantwoord? En hoe verander je de minder gezonde gewoontes? Herken je deze vragen? Wil je gezonder leven, maar weet je niet goed hoe? Dan is deze cursus echt iets voor jou!

Met de cursus Gezond en fit leer je alles wat je moet weten om gezonder te kunnen leven. Je zult merken dat je letterlijk en figuurlijk beter in je vel komt te zitten. Meer energie, een betere conditie en een goed gevoel over de keuzes die je maakt. Ook zul je ervaren dat het met de juiste kennis veel makkelijker wordt om slechte gewoontes om te zetten in goede.

De cursus is heel praktisch van opzet. De kennis die je opdoet pas je meteen toe in je eigen leven. Je krijgt inzicht in je eigen manier van eten, leert bepalen wat voor jou ’gezond bewegen’ is en krijgt handige tips om gewoontes te veranderen.

Je einddoel

Na het afronden van de cursus ben je in staat een fitter en gezonder leven te leiden. Je hebt inzicht in je eigen patronen en weet hoe je deze kunt veranderen als dat nodig is.

Je hebt inzicht in :

  • het menselijk lichaam, de spijsvertering en stofwisseling
  • elementaire en specifieke voedingsleer
  • gezonde voeding (bereiding, hoeveelheden, variatie)
  • je eigen manier van eten
  • mogelijkheden om je eetpatroon te doorbreken of te veranderen
  • gezond bewegen en je eigen bewegingspatroon

Inhoud:
De cursus behandelt de volgende onderwerpen. Klik op een onderwerp voor meer informatie.

Het menselijk lichaam
Wat is een gezond mens? Dat is de vraag waar het in dit deel van de cursus om draait. Je leert over het menselijk lichaam en over spijsvertering en stofwisseling. Daarnaast vraag je je af hoe een gezond evenwicht er uit ziet.

Elementaire voedingsleer
Om te begrijpen wat gezonde en minder gezonde voeding is, moet je eerst wat meer weten over de bestanddelen. In dit deel leer je daarom over eiwitten, koolhydraten, vetten, energie, in vet oplosbare vitamines, in water oplosbare vitamines, mineralen en water, voedingsvezels en alcohol. Belangrijke kennis die je in staat stelt om zelf de informatie op etiketten te kunnen begrijpen en beoordelen.

Specifieke voedingsleer
Niet iedereen heeft dezelfde voeding nodig en gezond te blijven. In dit deel wordt uitgebreid aandacht besteed aan voeding bij specifieke doelgroepen. Zo wordt ingegaan op voeding bij zwangerschap en lactatie, zuigelingen, kinderen, volwassenen en ouderen. Ook is er aandacht voor voeding bij sport en alternatieve voedingspatronen. Tot slot wordt voeding in een multiculturele samenleving behandeld.

Gezonde voeding
Nu je de nodige kennis hebt opgedaan over voeding, maken we de vertaalslag naar gezond eten in de praktijk. Waar moet je nu eigenlijk op letten bij de keuzes die je maakt? Hoe zit het bijvoorbeeld met de aanbevolen hoeveelheden, keuzetabellen, calorieën, diëten en preparaten? Ook is er aandacht voor het inkopen, bewaren en bereiden van voedsel.

Gezond bewegen
Dat we moeten bewegen, is natuurlijk bekend. Maar hoeveel beweging is nu precies gezond? In dit deel leer je wat gezond bewegen is. Ook krijg je tips om meer te bewegen.

Gewoontes veranderen en weerstanden doorbreken
Je kunt precies weten wat gezond eten en bewegen is, maar je gewoontes ook daadwerkelijk veranderen is nog best lastig. Gelukkig is het wel te leren! In dit deel leer je hoe jezelf motiveert om je minder gezonde patronen blijvend te veranderen. Er is aandacht voor motivatie, het veranderen van je gedrag en je gedachten en voor de moeilijke momenten die iedereen wel eens tegenkomt.

Doelgroep:
Deze workshop is een aanrader voor iedereen die het belangrijk vindt om goed voor zichzelf te zorgen. Ook wie het gewoon leuk vindt om meer te leren over gezond leven, zal deze workshop zeker interessant vinden.

 

Cursus Duur:
De training duurt 12 lesuren.