Receptionist/telefonist MBO

Houd je van regelen en organiseren en zoek je een baan waarin je het visitekaartje voor een bedrijf kunt zijn, dan is de cursus Receptionist/telefonist echt iets voor jou. Want in deze functie ben je het eerste aanspreekpunt voor mensen die in aanraking komen met de organisatie waar je werkt. Maar de functie houdt meer in dan alleen het correct ontvangen van bezoekers en het netjes afhandelen van telefoontjes. Een receptioniste zorgt er ook voor dat een aantal belangrijke dagelijkse processen goed verlopen. Denk bijvoorbeeld aan het bijhouden van afspraken, het archiveren van belangrijke documenten en het verspreiden van post en memo’s. Met recht een veelzijdige baan waar omgaan met mensen centraal staat. Na afloop van deze cursus ben je optimaal voorbereid op deze boeiende en afwisselende functie.

Inhoud

De cursus bestaat uit vier modules.

Secretariaatspraktijk

Als receptionist/telefonist werk je voornamelijk achter de balie van een organisatie. In dit onderdeel leer je meer over de werkzaamheden die aan de balie voor kunnen komen. Het ontvangen van bezoekers, het afhandelen van telefoongesprekken, het behandelen van inkomende en uitgaande post, archivering, agenda’s voor anderen beheren en het organiseren van reserveringen. Ook etiquette en het omgaan met andere culturen komen in deze module aan bod.

Correspondentie Nederlands

Het schrijven van brieven is een van de taken van een receptionist/telefonist. Een brief is ook een visitekaartje van het bedrijf. Maakt jouw brief een slechte indruk, dan kan dit het bedrijf klanten kosten. Een verzorgde en goed geformuleerde brief zorgt ervoor dat de ontvanger je met vertrouwen tegemoet zal treden. Daarom leer je in deze module het Nederlands correct te gebruiken. Dit houdt in dat je meer leert over het toepassen van de grammaticale regels en hoe je een informatieve brief of memo schrijft.

Basisvaardigheden voor de receptionist/telefonist

In deze module leer je meer over het vak receptionist/telefonist. Naast vaardigheden als het ontvangen van bezoekers en het plannen van vergaderingen leer je meer over diverse vormen van communicatie, zowel verbaal als non-verbaal. Telefoontechnieken komen in dit onderdeel ook uitgebreid aan bod. Je doet basiskennis op van het Engels, Frans en Duits zodat je ook buitenlandse klanten te woord kunt staan. Verder leer je meer over de verschillende organisatievormen waar je als receptionist/telefonist terecht kunt komen.

Computervaardigheden

Deze module bestaat uit drie onderdelen: Word, Outlook en Toetsenbordvaardigheden. Je leert de verschillende mogelijkheden van Word. Denk hierbij aan het verwerken van gegevens, de mogelijkheden voor het automatisch uitvoeren van opdrachten en grafische opties. Je leert hoe je emailberichten opstelt, hoe je een agenda in Outlook bijhoudt en hoe je met een takenlijst werkt. Ook de basisprincipes van internet komen aan bod. Ten slotte leer je snel blindtypen met tien vingers. Hierbij is extra aandacht voor de bijzondere toetsen op je toetsenbord.

Doelgroep

Deze cursus is een aanrader voor iedereen die houdt van regelen en organiseren en een afwisselende baan zoekt waar je het visitekaartje van een bedrijf of organisatie bent.

Vooropleiding

Om deze opleiding te kunnen volgen, is geen specifieke vooropleiding vereist.

Cursus Duur:
2 maanden

De training kost:
2x SRD 506.25
Inclusief lesmateriaal, en het recht op een lokaal examen.