Train de trainer HBO

Om een goede training neer te zetten heeft u meer nodig dan alleen gedegen vakkennis. Want hoe brengt u de lesstof over op de cursist? En hoe zorgt u ervoor dat hij of zij geïnspireerd naar huis gaat? Hoe gaat u om met weerstand? Op de eerste trainingsdag werken we aan uw persoonlijke stijl als trainer. Hoe staat u voor de groep? Hoe komt u over als trainer? En hoe reageren mensen op u? U leert hoe u uw eigen sterke punten optimaal kunt inzetten tijdens de training.

In de training Train de trainer besteedt u samen met een ervaren trainer aandacht aan het opzetten van een goede training, van voorbereiding tot evaluatie. U onderzoekt wie uw doelgroep is en wanneer uw cursisten tevreden zijn. Ook komen verschillende werkvormen aan de orde. Kortom: u leert hoe u zich zo effectief mogelijk op een training kunt voorbereiden. Op de laatste dag komt al het geleerde samen in uw eigen mini-training.

Inhoud:

 • Hoe kunt u een stimulerende training neerzetten?
 • Stof op een didactisch verantwoorde manier brengen
 • Inzicht vergaren in uw eigen stijl als trainer
 • Het belang van goed communiceren
 • Verschillende werkvormen
 • Omgaan met (kritische) vragen en lastige cursisten
 • Leerstijlen van deelnemers en hoe hier op in te spelen

Lesmethodiek:

Er wordt met professionele blik gekeken naar uw stijl van trainen en u krijgt feedback, tips en trucs. Video-analyse maakt dat u inzicht krijgt in het effect van uw eigen gedrag; u leert een onderscheid te maken tussen gewenste en ongewenste vormen van handelen in relatie tot uw einddoelen. Ook wordt aandacht besteed aan omgaan met weerstand. Hoe gaat u hiermee om en wat kunt u wellicht anders doen? Met behulp van de interventieladder leert u op die vraag antwoord geven. Tijdens de training maakt u gegarandeerd een aantal succeservaringen mee. U gaat niet alleen geïnspireerd naar huis, maar weet deze inspiratie voortaan door te geven aan uw cursisten.

Doelgroep:

De training is bij uitstek geschikt voor deelnemers die zich herkennen in één van de onderstaande punten:

 • U bent trainer of wilt trainer worden maar u bent hier niet voor opgeleid;
 • U heeft behoefte aan een professionele blik op uw aanpak;
 • U heeft het gevoel dat er méér te halen valt uit uw trainingen;
 • U wilt een stevigere theoretische fundering omtrent het geven van trainingen

Voorkennis:

Er is geen voorkennis vereist voor deze training.

Maatwerk

De cursusomschrijving hierboven geeft u een goede indicatie van hoe de training eruit zal komen te zien. Toch kan de inhoud iets verschillen per training, afhankelijk van de voorkennis, praktijkervaring en leerdoelen van de deelnemers. In individuele intakegesprekken voorafgaand aan de training worden de leerdoelen van de deelnemers geïnventariseerd. Op basis daarvan wordt het definitieve programma van de training bepaald.

Cursus Duur:
6 weken

De training kost:
3x SRD 750,-
Inclusief lesmateriaal, en het recht op een lokaal examen.