Alles over Voeding MBO

Bewust leven en met je gezondheid bezig zijn. Dat betekent ook: weten wat je eet. Bij jouw manier van leven hoort een verantwoorde voeding. Niet te vet, niet te veel en niet te eenzijdig. Maar daarmee ben je er nog niet. Voeding moet individueel zijn afgestemd op wat een lichaam nodig heeft. Zeker wanneer dat lichaam extra aandacht vraagt, zoals bij aanstaande moeders, jonge kinderen, bejaarden, sporters of mensen met ziekten, aandoeningen of overgewicht.

Wil je meer weten over voeding en wil je met die kennis iets doen, dan is dit je kans. Deze opleiding leert je alles wat je moet weten op dit gebied. De cursus is geschreven door diëtisten en helemaal aangepast aan de nieuwste inzichten!

Inhoud:

Er is niets zo belangrijk als goede voeding. Voor kinderen is het de basis om goed te kunnen groeien. Voor volwassenen is gezond en gevarieerd eten essentieel om gezond te blijven en goed te functioneren. Maar wat is eigenlijk goede voeding? Genoeg groente en fruit natuurlijk, maar daarmee ben je er nog niet. Bovendien heeft iedereen andere behoeften. Het aanbod aan producten is enorm en wordt iedere dag groter. Waar moet je nu op letten? En hoe zit het met de veiligheid van voedsel?

In deze cursus maak je kennis met alle facetten van voeding. De cursus is opgebouwd uit de onderdelen: Inleiding voedingsleer, Elementaire voedingsleer, Specifieke voedingsleer en Dieetleer.

Inleiding voedingsleer

Om goed te kunnen begrijpen welk voedsel je nodig hebt en in welke hoeveelheden, moet je weten hoe het in je lichaam wordt verwerkt en wat het oplevert. In dit deel leer je daarom meer over de werking van het menselijk lichaam. Je leert hoe de spijsvertering en stofwisseling in elkaar zitten. Je leert hoe bij de stofwisseling warmte vrijkomt om je lichaam op temperatuur te houden. Ook leer je hoe energie vrijkomt voor lichamelijke inspanningen en lichaamsprocessen als hartslag, ademhaling en bloedsomloop.

Elementaire voedingsleer

In dit tweede onderdeel worden allereerst de begrippen: eiwit, vet, koolhydraten, vitamines, mineralen en water behandeld. Je leert wat het nut van de verschillende voedingsstoffen is, waar ze in zitten, hoe ze worden verteerd, wat ze opleveren en wat er gebeurt als je er te veel of te weinig van krijgt. Ook is er uitgebreid aandacht voor de relatie tussen voedingsstoffen en energie. En hoe zit het eigenlijk met de productie van voedsel? De agrarische sector, veeteelt en visserij komen aan bod, evenals de Warenwet. En wat is nu echt gezonde voeding? Hoe zit het met de Schijf van Vijf en wat zijn aanbevolen hoeveelheden? Na afloop van dit onderdeel weet je er alles van.

Specifieke voedingsleer

Verschillende behoeften

Niet iedereen heeft dezelfde behoeften wat voedsel betreft. Een peuter eet anders dan een puber, een zwangere vrouw moet anders eten dan ze normaal gesproken doet en een oudere heeft minder voeding nodig dan iemand die nog in de groei is. In dit onderdeel leer je wat mensen in verschillende leeftijdsfasen nodig hebben. Ook is er aandacht voor voeding bij verschillende soorten sport en staan we stil bij voeding in de multiculturele samenleving. Daarnaast ga je in dit deel in op voeding van mensen die in instellingen (ziekenhuis, verpleeghuis, kinderdagverblijf etc.) verblijven. Voedingsvoorziening in het groot kent haar eigen eisen. Niet alleen voor de keuze van de voeding, maar ook wat betreft de inkoop, het bewaren en de hygiëne.

Dieetleer

In dit laatste onderdeel leer je welke specifieke eisen er gesteld worden aan voeding bij onder andere diabetes, reuma, hart- en vaatziektes en voedselallergie. Niet alleen de lichamelijke, maar ook de geestelijke gezondheid kan worden beïnvloed door verkeerde voedingsgewoonten. Ook daar wordt in dit onderdeel aandacht aan besteed. Een andere situatie die een dieet noodzakelijk maakt, is overgewicht. Een veelvoorkomend en actueel probleem! In dit onderdeel wordt dan ook uitgebreid aandacht besteed aan dit onderwerp. Wanneer is er nu werkelijk sprake van overgewicht? Wat kan de oorzaak zijn en welke risico’s loopt iemand met overgewicht? Ook is er aandacht voor verschillende diëten en eventuele bijbehorende risico’s. We sluiten dit onderdeel af met een uitleg over de invloed van voeding op geneesmiddelen.

Doelgroep:

Als je in je werk direct met voeding te maken hebt, bijvoorbeeld als voedingsassistent in een verpleeg- of ziekenhuis of als instellingskok, vormt de cursus Voedingsleer een gedegen aanvulling op je vakkennis.

Maar ook als “niet-professional” heb je er veel aan. Een unieke mogelijkheid om uit te vinden wat gezond eten precies is en waar je bij ieder persoon afzonderlijk rekening mee moet houden.

Vooropleiding:

Voor deze cursus is geen specifieke vooropleiding vereist.

Trainings Duur:
3 weken

De training kost:
SRD 323,-

Inclusief  lesmateriaal,  en het recht op een lokaal examen .